Tribine

Natalija Perišić: Žena i plaćeni rad – promišljanja sa Simon de Bovoar

U emisiji TRIBINE, u sredu, 15. januara, možete slušati izlaganje Natalije Perišić pod nazivom „Žena i plaćeni rad – promišljanja sa Simon de Bovoar”. Snimak je sa Međunarodne radionice koja je povodom sedamdeset godina od izlaženja kultne knjige Simon de Bovoar „Drugi pol” nedavno održana u Francuskom kulturnom centru u Beogradu.

Knjiga Drugi pol Simon de Bovoar napisana je 1949. godine kao književno i filozofsko delo. Autorka je pre svega nastojala da ponudi odgovor na pitanje: šta je žena? De Bovoar, naime, traži da se vratimo ovom izvornom pitanju, pre nego što se uopšte možemo upustiti u formulisanje zahteva i insistiranje na pravima i dužnostima građanki. To primarno pitanje je onotološko, šta jeste žena, a odgovori na njega, kojima su ispunjene stranice i stranice ove nezaobilazne feminističke knjige dolaze iz biologije, psihologije, sociologije, književnosti, istorije, pedagogije, razmatranja rada, braka, trudnoće i materinstva...

Drugi pol je preveden na više od četrdeset jezika a ideje koje su iznete u ovom delu uticale su na formiranje drugog talasa feminizma. Prevod na srpsko-hrvatski jezik pojavljuje se 1982. godine. Učesnici radionice pokušali su da sagledaju Drugi pol imajući u vidu vreme u kojem ova knjiga nastaje, kao i način na koji se ona percipira danas, sedamdeset godina kasnije.

Urednica Olivera Nušić.



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво