Refleksije

Đorđo Agamben: Principia hermeneutica

U emisiji "Refleksije" (četvrtak, 9. i petak, 10. januar) možete pratiti studiju Đorđa Agambena „Principia hermeneutica”. S italijanskog preveo Ivan Milenković. Čita Željko Maksimović.

Tumačiti uvek znači razumevati. Ali šta znači razumeti i da li postoji kriterijum za pravilno, odnosno pogrešno razumevanje? Najzad, šta radimo s tim kad razumemo da ne razumemo, kada znamo da ne znamo? Ove klasične hermeneutičke dileme, na sebi svojstven način - dakle sažeto i neuporedivo duhovito - postavlja Đorđo Agamben, najprodorniji savremeni filozof.

Zapleti na koje Agamben upućuje pokazuju svu složenost jednog naizgled jednostavnog zahteva: kada čitamo mi čitamo sa zahtevom da razumemo tekst (inače zašto bismo čitali), te je tumačenje uvek već nekakvo razumevanje, ali zapleti se usložnjavaju kada je reč o filozofskom tekstu. Naime, upozorava Agamben, kako čitati filozofski tekst u kojem filozof, po definiciji, uračunava sopstveno neznanje? Sokratova slavna rečenica da „zna da ne zna" nije puka dosetka, već svojevrsni hermeneutički program koji je upisan u svaki filozofski tekst. Ukoliko, dakle, čitamo filozofski tekst i ne razumemo šta je filozof rekao, skloni smo da uzroke nerazumevanja potražimo u sopstvenom neznanju. Ali šta je, s druge strane, s neznanjem filozofa? Naime, šta ako uzrok nerazumevanja nije u nama već u neznanju filozofa? Da li se, onda, iz nevolje nerazumevanja izvlačimo tako što razumemo da filozof nije razumeo? Ili se, ipak, borimo protiv sopstvenog nerazumevanja dodatnim naporima da razumemo tekst?

Urednik Ivan Milenković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво