Antologija srpske muzike

Kornelije Stanković: Liturgija Svetog Jovana Zlatoustog. Izvodi Hor Radio-televizije Beograd pod upravom Bojana Suđića. Solista je Vlado Mikić, bas. Snimak je iz 1994. godine.

Rođen 1831. godine u srpskom delu Budima, Kornelije Stanković je studije muzike započeo u Pešti, a nastavio ih 1850. godine u Beču, gde je studirao klavir i teorijske predmete. Na njegovo idejno opredeljenje poseban uticaj imali su Vuk Karadžić i Branko Radičević, a na podstrek ruskog sveštenika Rajevskog, Stanković je započeo beleženje srpskog narodnog crkvenog pojanja. U periodu od 1855. do 1857. godine u Sremskim Karlovcima zabeležio je, a potom i harmonizovao karlovačko pojanje, a rezultate svog rada predstavio je na koncertima održanim u Beču 1855. i 1861. godine. Potom, do 1863. zapisivao je i narodne melodije u raznim oblastima Srbije. Iste godine nastanjuje se u Beogradu gde postaje horovođa Beogradskog pevačkog društva. Teška bolest ga je sprečila da sa ovim ansamblom putuje u Rusiju. Preminuo je 17. aprila 1865. godine.

Liturgijom Svetog Jovana Zlatoustog, koja se zasniva na zapisima srpskog crkvenog pojanja, Stanković je stekao veliko priznanje u Beču, kada je delo premijerno izvedeno 9. aprila 1855. godine. Kako ističe Vlastimir Peričić, iako se ova liturgija odlikuje jednostavnim, homofonim harmonizacijama liturgijskih napeva koji su ograničeni na čistu dijatoniku, bez pokušaja da se poniranjem u sadržaj teksta i u specifičnosti melodike i latentne harmonske osnove ostvari odgovarajući muzički izraz, Liturgija Svetog Jovana Zlatoustog ima istorijski značaj pionirskog pokušaja u formiranju nacionalnog stila.

Emisiju uređuje Irina Maksimović Šašić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво