Opere – Stanislav Monijuško: Strašni dvor

U večerašnjoj emisiji čućete ekskluzivni snimak opere „Strašni dvor” Stanislava Monijuška, načinjen 25. avgusta 2019. godine u okviru Međunarodnog festivala Šopen i njegova Evropa u Varšavi. Ovom prilikom obeleženo je i 200 godina od rođenja ovog poljskog kompozitora i važnog činioca poljskog muzičkog preporoda.

Glavne uloge tumačili su: Arnold Rutkovski kao Stefan i Marijuš Godlevski kao Zbignjev. Češnikova je bila Malgoržata Valevska, dok je Mječnik bio Tomaš Koniječni. Uloga Hane bila je poverena Editi Pjaseckoj, dok je Jadvigu tumačila Monika Ledzion-Porčinjska. Damazija je izvodio Karol Kozlovski, Skouba je bio Rafal Sivek, dok je slugu Maćeja tumačio Marćin Bronikovski. Ulogu nastojnice Marte izvodila je Joana Krasuska-Motulevič. Horom Podlaske opere i Orkestrom Osamnaestog veka diriguje Gžegož Novak.

Strašni dvor je premijerno izveden u Velikom teatru u Varšavi 28. septembra 1865. godine. Libreto je napisao Jan Henćinjski, na osnovu priče iz zbirke Stare legende i slike Kazimježa Vojcickog. Ova opera odmah je naišla na odličan prijem publike, ali i na žestoku reakciju ruskih cenzora koji su je zbog njene patriotske potke zabranili posle samo tri izvođenja, da bi ponovo bila postavljena u Varšavi tek 1914. godine. Stručnjaci danas smatraju operu Strašni dvor remek-delom Stanislava Monijuška koja pleni svojim balansom raznolikih uticaja, dobrim skladom komičnih i dramatskih epizoda, idiličnim prikazom života poljskih vlastelina, kao i maštovitom upotrebom harmonija, tradicionalnih ritmova i melodijskih deonica.

Radnja opere prati dogodovštine braće Zbignjeva i Stefana koji su se zakleli da se nikada neće oženiti, već da će kao vojnici služiti svojoj zemlji. Njihova tetka Češnikova je već ugovorila brakove za svoje nećake, ali njene planove kvari odlazak mladića u dvorac vlastelina Mječnika koji ima dve lepe ćerke Jadvigu i Hanu, stasale za udaju. Zbog toga prosac Damazi, ljubomorni majordom Skouba i sama Češnikova, pokušavaju da osujete ljubav koja se rađa između ovih mladih ljudi, pričom da je dvorac u kojem borave uklet. Cela ova vesela priča se inače dešava u osvit novogodišnje noći i obiluje žanr scenama poput povorke saonica i zaprega koje idu od dvorca do dvorca uz pesmu i veselje.

Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво