Muzika viva

Predstavićemo delo „Postati pustinjom” Džona Lutera Adamsa, koje je objavila diskografska kuća Canteloop Music 2019. godine.

Ovo simfonijsko ostvarenje se oslanja na Adamsovu kompoziciju Postati okeanom iz 2014. godine za koju je dobio Pulicerovu nagradu za muziku, odnosno na delo Postati rekom za kamerni orkestar kojom je započeo ovu orkestarsko-ambijentalnu triologiju 2010. godine. Adams u svom pokušaju da dočara naizgled nepomičan i jednoobrazan predeo pustinje pravi minuciozne promene i reformulacije, koje čine kompoziciju živom i vremenski fluidnom poput neprekidne, suptilne, ali moćne transformacije peska. Adams u svom monolitnom orkestarskom tkivu otkriva brojne detalje, male „drame u mikrokosmosu" kako ih naziva Njujork Tajms, zadržavajući sve vreme svoju široku, globalnu optiku. Vrlo važan element u razumevanju kompozitorove vizije je svetlo koje u pustinji ima posebno mesto i posebnu prisutnost. On kaže, „polako postajete svesni da vas ova muzika, koja kao da je suspendovana u vremenu, nekuda vodi, vuče vas nekuda, u svom pokretu naviše, uzdižući se neumitnom silom, poput vetra ili svetla".

Kompozicija Postati pustinjom Džona Lutera Adamsa je nastala kao porudžbina Simfonije iz Sijetla i njenog šefa dirigenta Ludovika Morloa, čije izvođenje ćete čuti u večerašnjoj emisiji. I na kraju, citirajmo reči autora koji kaže da je ova kompozicija „istovremeno proslava pustinja koje su nam date i tužbalica nad pustinjama koje sami stvaramo".

Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво