Naučni skupovi

Srpski jezik, književnost, umetnost – govore Dubravka Bogutovac i Snežana Milosavljević Milić

U emisiji NAUČNI SKUPOVI četvrtkom slušate snimke izlaganja sa 14. Međunarodnonog naučnog skupa „Srpski jezik, književnost, umetnost”, koji je održan od 25. do 27. oktobra u organizaciji Filološko-umetničkog fakulteta iz Kragujevca. U četvrtoj emisiji ovog ciklusa možete pratiti izlaganja Dubravke Bogutovac „Teorija i praksa najkraćih priča” i Snežane Milosavljević Milić „Koliko su male Male priče?”.

Dubravka Bogutovac svoje izlaganje pod naslovom „Teorija i praksa najkraćih priča" deli u tri zasebne i povezane celine. U prvom delu autorka iznosi pregled teorijskih konceptualizacija kratke priče - njenih žanrovskih osobenosti, poetičkih karakteristika i dijahronijske kontekstualizacije. Potom će, u drugom delu, reći nešto o antologiji Mala kutija – najkraće srpske priče 20. veka, Mihajla Pantića, iz 2001. godine, dok će u poslednjem delu izlaganja naglasak biti na čitanju i analizi najkraćih od najkraćih srpskih priča predstavljenih u ovoj knjizi.

* * *

Savremeni metodološki izazov koji kognitivistički usmerene teorije nude diskursu teorije književnosti posebno je vredan pažnje u domenu žanrovskih taksonomija, a Snežana Milosavljević Milić u svom izlaganju to pokazuje na primeru kratke priče. Naime, kratka priča se kao žanr tradicionalno određuje preko „jedinstva radnje, tona, raspoloženja i utiska", tako da „na minimalnom prostoru ostavi maksimalan utisak", budući da je kratka priča „duga upravo toliko da se može pročitati u jednom dahu". Saglasna sa stavom Meri Prat o nedovoljnosti formalno-analitičkih i tekstualnih klasifikacija, autorka izlaganja skreće pažnju na koncepte sveta priče i kognitivnih okvira koji nose potencijal za reviziju žanra kratke priče, naročito s obzirom na njen semantički raspon i sintaksička ograničenja. Interpretativna valjanost ovih teorijskih uvida biće potkrepljena izvornim tekstom iz zbirke Male priče Radovana Belog Markovića.

Urednica emisije Tanja Mijović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво