Festival Proms 2019

Dela Franca Šuberta (Nedovršena simfonija u ha molu, broj 8), Petra Čajkovskog (Prvi klavirski koncert u be molu, opus 23) i Vitolda Lutoslavskog (Koncert za orkestar) izvodi Zapadno-istočni Divan orkestar. Diriguje Danijel Barenbojm. Solistkinja je Marta Argerič, klavir. Snimak je sa koncerta održanog 12. avgusta u Rojal Albert Holu u Londonu.

Godine 1999. Danijel Barenboim i palestinski teoretičar i osnivač postkolonijalnih studija Edvard Said formirali su orkestar sa željom da se u njemu okupe muzičari iz Izraela, arapskih zemalja i Španije. Njihova namera je bila da pokažu jednu od mogućnosti mirnog suživota kultura na Bliskom istoku. Barenboim i Said su naziv orkestru dali po Geteovoj zbirci lirskih poema Zapadno-istočni Divan u kojoj ovaj nemački autor naglašava da „Oni koji poznaju sebe i druge, prepoznaće ovde Orijent i Okcident, i više ne mogu biti razdvojeni". Barenbojm i Said su 2002. godine dobili specijalnu nagradu Princa od Asturije za svoj rad i doprinos „boljem razumevanju između naroda".

Bogati repertoar Zapadno-istočnog Divan orkestra obuhvata simfonijska i operska dela, kao i kamerna ostvarenja. Inače, pored brojnih nastupa u važnim koncertnim dvoranama sveta, Zapadno-istočni Divan orkestar je stalni gost festivala Proms, kao i festivala u Salcburgu i Lucernu.

Emisiju uređuje Irina Maksimović Šašić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво