Nova diskografija – Rene Fleming peva lid

Predstavljamo album sa pesmama Bramsa, Šumana i Malera u interpretaciji soprana Rene Fleming koji je u junu objavila diskografska kuća Deka.

Nakon blistave operske karijere, jedna od najpoznatijih pevačica današnjice se posle skoro dvadeset godina vratila lidu, izvodeći kompozicije iz bogate riznice nemačke solo pesme. Teško je poverovati da je u obimnoj diskografiji ovo umetnice, album koji je objavljen ranije ove godine, njen prvi zapis muzike Bramsa i Šumana, dok je Malera samo jednom ranije zabeležila sa Klaudijom Abadom, nastupajući u završnom stavu njegove Četvrte simfonije. I na ovom albumu, pored pesama sa klavirskom pratnjom u kojoj joj se pridružuje njen dugogodišnji saradnik Helmut Hel, Rene Fleming osvetljava nemačku solo pesmu i kroz prizmu ciklusa sa orkestarskom pratnjom, izvodeći Malerove Pesme na Rikertove stihove uz Minhensku filharmoniju pod upravom Kristijana Tilemana. Šumanov opus na ovom albumu predstavljen je njegovim ciklusom Život i ljubav žene, dok je kod Bramsa Flemingova napravila izbor, koji, između ostalog, uključuje i čuvenu Uspavanku opus 49 broj 4.

Intimni i lirski izraz ovih dela, pruža priliku solistkinji da iskaže najbolje atribute svog glasa – mekoću, toplinu, besprekorno fraziranje i preciznu intonaciju, po kojoj su postala poznata i njena operska izvođenja. Govoreći o ovom programu, Rene Fleming je istakla da „voli lid zbog bliskosti poezije i muzike i što omogućava istovremeno i duboke emocije i najintimniju, nijansiranu ekspresivnost. Nemački lid je, za mene, istovremeno i osnova i vrhunac solo pesme", zaključuje umetnica.

Kritika se slaže da je na ovom albumu najuspešnija interpretacija Malerovih Pesama na Rikertove stihove, dok za dela Bramsa pojedini kritičari navode da Flemingova ima tendenciju suviše intenzivnog tumačenja, koje ovim jednostavnim melodijama nepotrebno dodaje na težini.

Urednica emisije Ivana Neimarević



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво