Operska sezona Euroradija 2019/20 – Žil Masne: Verter

Slušaćete snimak opere „Verter” Žila Masnea, zabeležen 1. oktobra u Kraljevskoj operi Kovent graden u Londonu. Ovaj ekskluzivni snimak dobili smo posredstavom razmene u okviru Operske sezone Euroradija 2019/20, a na njemu ćete čuti izuzetne glasove današnjice: Huana Dijega Floresa u naslovnoj ulozi, Izabel Lenard kao Šaroltu i Žaka Ibrala kao Alberta. Horom i orkestrom Kraljevske opere Kovent garden diriguje Edvard Gardner. Pred vama je obnova produkcije iz 2004. godine režisera Benoa Žakoa, koju krase svedena scenska rešenja, koja se oslanjaju na slikarska platna.

Izabela Lenard je ovom ulogom debitovala u Kovent gardenu, a kritika ističe i sigurnog Edvarda Gardnera, kao i da je Huan Dijego Flores zasijao u punoj snazi tek u trećem i tragičnom četvrtom činu.

Masneov Verter je, inače, premijerno izveden u Dvorskoj operi u Beču 16. februara 1892. godine. Komponovan je na libreto Eduara Bloa, Pola Mijea i Žorža Artmana, na osnovu motiva Geteovog romana „Jadi mladog Vertera".

Ova opera je dobar primer dela nastalog u srednjem stvaralačkom periodu u kojem susrećemo odličan balans između svežine inspiracije i vladanja kompozicionom tehnikom. Sam libreto je možda i najbolji u Masneoovom opusu, a njegova relativno svedena retorika ostavlja prostor muzici da psihološki dopuni i iskaže stanja glavnih junaka. Dramaturški luk je elegantano izveden – radnja zaprema dešavanja u rasponu od leta do zime, od svetlog do mraka, od sunca koje Verter priziva u svom prvom predstavljanju do meseca koji obasjava njegov prvi susret sa Šarlotom i njegovu smrt.

Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво