Imaginarni pejzaži – Shasta Cults

Predstavićemo ostvarenja Ričarda Smita poznatijeg kao Shasta Cults (Šasta Kalts), objavljena u septembru i novembru ove godine za izdavačku kuću Important Records.

Shasta Cults je muzički projekat kanadskog muzičara Ričarda Smita, koji preko dve decenije radi kao licencirani tehničar za popravku Bukla sintisajzera koji se nalaze u posedu studija ili muzičara-kolekcionara. U tom smislu radio je za muzičare poput Aphex Twin-a, Sjuzan Čani, Mortona Subotnika, ali i za instutucije kao što su Kongresna biblioteka, Mils koledž i drugi. Smit poseduje jedinstveno iskustvo repariranja i interakcije sa gotovo svakim modelom Bukla sintisajzera koji je proizveden u proteklih pedeset godina.

Na početku emisije čućete numere sa njegovog album Konfiguracije (Configurations), koji je snimljen 2017. godine direktno na višekanalni snimač potpuno funkcionalnog Bukla 700 digitalno-hibridnog instrumenta načinjenog krajem 80-ih godina prošlog veka. Smit je svojim znanjem zaronio duboko u bogati zvučni vokabular uređaja i ponudio slušaocima elokvetnu demonstraciju mogućnosti ovog vrlo retkog, gotovo opskurnog muzičkog artefakta.

Ostvarenje Shasta Cults nastalo je tokom jeseni 2018. godine koristeći zvuke uređaja Buchla Touché (Bukla Tuše). Ovaj sintetizer zvuka je razvijen početkom 80-ih godina prošlog veka – hardver je napravio Donald Bukla, dok je softver programirao muzičar Dejvid Rozenbum. Tuše može da produkuje signale uz pomoć dvadeset četiri digitalna oscilatora, a druge karakteristike ovog instrumenta su modulacija frekvencije i vrlo sofisticarni nivo digitalnog i analognog procesovanja zvuka kako bi se stvorile kompleksne zvučne boje.

Šasta Kalts od ovog specifičnog zvučnog materijala stvara hipnotičke dron strukture, koje ne samo da svedoče o izuzetnosti analogno-digitalnog instrumenta Bukla Tuše, već i o estetskim preferencama Ričarda Smita kao umentika. Tako nastaju numere koje nisu samo demonstracija mogućnosti sintetizera zvuka, već i nešto više – onoričko iskustvo i transcendentalna vežba elektronske muzike, poput nekadašnjih klavirskih etida.

Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво