Hronika Trećeg programa

Možete slušati osvrt Ivane Kronje na 25. Festival autorskog filma, koji je održan od 22. do 30. novembra u više beogradskih bioskopskih dvorana.

Festival autorskog filma je ove godine, pored glavne nagrade takmičarskog programa koja nosi ime Aleksandra Saše Petrovića, uspostavio i nagradu „Gordan Mihić" koja će se ubduće dodeljivati najboljem filmskom scenariju festivala. U svom tekstu Ivana Kronja se posebno osvrće na nagrađene filmove: Moj jutarnji smeh mladog srpskog reditelja Marka Đorđevića, koji je osvojio gran-pri „Aleksandar Saša Petrović", potom na ostvrenje Vatra će doći za koje je Oliver Lakse dobio nagradu za najbolju režiju, te na savremenu adaptaciju romana Džeka Londona Martin Eden reditelja i koscenariste Pjetra Marčela koja je osvojila nagradu „Gordan Mihić". Osim toga, nagrada za najsinematičniju sekvencu u igranom filmu, koja nosi ime nedavno preminulog profesora Vlade Petrića (1928-2019), a dodeljuje se u čast Slavka Vorkapića (1894-1976), dodeljena je sekvenci požara u filmu Vatra će doći, dok je za najbolje ostvarenje selekcije „Hrabri Balkan" proglašen kratki igrani film Stefana Đorđevića Poslednja slika o ocu. Kao svoj poseban program Festival autorskog filma je i ove godine prikazao izvanrednu selekciju politički i društveno angažovanih filmova „Izuzetna banda", a u emisiji će takođe biti reči i o filmovima Ene Sendijarević Odvedi me negde gde je lepo, Emina Alpera Priča o tri sestre, Kornelija Porumbujua Zviždači i Đao Jinana Jezero divljih gusaka.

Čitao Aleksandar Božović.
Urednica emisije Tanja Mijović.

Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво