Muzika viva

U večerašnjoj emisiji predstavićemo dela kompozitorke Ane Torvaldsdotir, koja je poslednjih godina jedna od glavnih uzdanica savremene islandske muzike, sa razvijenom međunarodnom karijerom. Predstavićemo njena kamerna i solistička dela, koja su objavljena na albumu „Aequa” prošle godine koji je dobio odlične ocene kritike.

Ana Torvaldsdotir je rođena 1977. godine, a 2011. je doktorirala na Univerzitetu Kalifornije u San Dijegu. Redovno drži kurseve i prezentacije u akademskim krugovima, a kao rezidentni kompozitor, na primer, ove godine radila je pri Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu. Dela Ane Torvaldsdotir su izvodili vodeći svetski orkestri poput Berlinske filharmonije ili Njujorške filharmonije, odnosno ansambla Enterkontemporen u domenu savremene muzike. Dobitnica je više prestižnih nagrada među kojima su priznanje Nordijskog muzičkog saveta, kao i nagrada Linkoln centra za umetnika u usponu.

Izraz Ane Torvaldsdotir vodeći svetski muzički časopisi i dnevni listovi poput Njujork tajmsa, Gardijana ili Gramofona opisuju kao „uvek fascinantnu", „naizgled bezgraničnu teksturnu maštovitost", a podjednako je sazdan od zvukova i šumova, koliko od harmonije i melodijskog materijala, odnosno predstavlja samosvojnu „kombinaciju snage i intimnosti".

Po rečima same autorke, ona stvara ekostistem zvukova i govori o inspiraciji prirodom, koja ide i do strukturalne dimenzije dela u pogledu proporcije i protoka. Ipak, Torvaldsdotirova kaže da ne pokušava da bukvalno prenese prirodne fenomene u muziku, već bira one elemente koji su muzički interesnantni. Takođe, svojim veštim spojem sonorističkih, modernističkih tehnika, pre svega vezanih za svet viših harmonika i prošireno shvaćenog zvuka, harmonije smeštene u tonalne okvire i nesputane lirske melodičnost, poetika Ane Torvaldsdotir se uklapa u savremeni islandski zvuk koji je često vezan za pop izraz ili filmsku muziku i kao takav komunikativan i neposredan.

Urednica Ksenija Stevanović



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво