Nova diskografija – Album „Lica ljubavi“

Slušaćete dela sa albuma „Lica ljubavi“ (Facce d’amore) poljskog kontratenora Jakuba Jozefa Orlinskog, koji je 8. novembra objavila diskografska kuća Erato.

Nakon uspeha koji je postigao njegov prvi solistički album, „Anima sakra", ovaj umetnik, koji je tokom prošle godine doživeo veliki proboj na svetskoj operskoj sceni, sada je objavio svoje prvo izdanje za uglednu izdavačku kuću koja u svom katalogu ima impresivan broj snimaka sa vrhunskim izvođenjima baroknog repertoara. Stoga ne čudi što su odlučili da u svoj spisak interpretatora specijalizovanih za baroknu muziku uvrste i ovu mladu zvezdu operske scene, uparujući ga sa ansamblom Il Pomo Doro i mladim dirigentom Maksimom Jemeljáničevim, kako bi predstavili interesantan repertoar na kojem se nalaze dela Kavalija, Boretija, Bonončinija, Skarlatija, Kontija, Hendla, Hasea i Predijerija. Na ovom izdanju nalazi se čak osam premijernih snimaka arija čiji je zajednički imenitelj ljubav, kao što je to naglašeno u naslovu albuma, ali nam Orlinski ne pruža homogenu predstavu zaljubljenog baroknog junaka, već nudi uvid u različita emocionalna stanja koje ovo osećanje može izazvati - od radosti uzvraćene ljubavi, do trenutaka kada nas obuzima bes ili čak ludilo. Pored ovih raznovrsnih emocionalnih senčenja, album „Lica ljubavi" pruža i svojevrsnu hronologiju razvoja barokne opere, započinjući sa delima Kavalijem i zaokružujući svoje putovanje Orfejem Johana Adolfa Hasea.

Orlinski je tokom prethodne godine privukao pažnju javnosti ne samo svojim preciznim i sigurnim glasom, već i harizmatičnom i neobičnom scenskom pojavom. Naime, publici je posebno interesantan njegov fizički aktivan pristup scenskom nastupu, u kojem demonstrira i izvanrednu spretnost, stečenu dugogodišnjim bavljenjem brejkdensom, oblasti u kojoj se i profesionalno takmičio. Ove godine, imao i uspešan debi na festivalu u Glajndbornu u naslovnoj ulozi u Hendlovim Rinaldu, a njegova interpretacija Vivadijeve arije „Vedró con mio diléto" na Jutjubu je do sada zabeležila oko 4,5 miliona pregleda, što je prava retkost za snimke klasične muzike.

Na albumu koji večeras slušamo, čini se da je Orlinski spojio svoje najbolje adute - repertoar koji dobro poznaje sa angažovanom interpretacijom, uz sigurnu pratnju ansambla Il Pomo Doro, dobro verziranog u pratnji zvezda svetske operske scene.

Urednica emisije: Ivana Neimarević.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво