Direktan prenos iz Kolarčeve zadužbine – Mladi i uspešni

Na novom koncertu iz ciklusa „Premijere”, Simfonijski orkestar RTS predstavlja dva pobednika konkursa „Mladi i uspešni” Muzičke produkcije RTS – violinistu Luku Faulizija i kontrabasistu Dušana Kostića. Diriguje Olivera Sekulić Barac.

Koncert će otvoriti kompozicija De Rerum Natura Juga Markovića koja je odabrana na Konkursu za kompozitore Muzičke produkcije RTS. Delo je inspirisano istoimenim spisom rimskog pisca Lukrecija (99-55 p.n.e.). „U mojoj muzici, ja ne pokušavam da muzički 'oslikam' Lukrecijev tekst niti da ga neverbalno predstavim slušatelju. Za mene on predstavlja intimnu polaznu tačku i generator muzičkih ideja", rekao je o svom ostvarenju Marković.

Violinista Luka Faulizi nastupiće kao solista u jednom od najpoznatijih dela iz opusa Ernesta Šosona – Poemi opus 25 pisanoj po narudžbini čuvenog violiniste i kompozitora Ežena Isaja. Takođe, u izvođenju ovog umetnika slušaćemo i Koncertnu fantaziju na temu iz opere Zlatni petlić koju je komponovao Efrem Cimbalist.

Kontrabasista Dušan Kostić predstaviće se Koncertom za kontrabas i orkestar broj 2 Đovanija Botezinija, jednim od najpoznatijih koncertantnih dela muzičke literature pisanim za ovaj instrument. Botezini, koga su njegovi savremenici nazivali „Paganini na kontrabasu", bio je i sam sjajan izvođač, te je pišući dela za svoj instrument značajno unapredio i tehniku sviranja na njemu.

Na kraju koncerta biće izvedena i Tragična uvertira Johanesa Bramsa.

Urednice prenosa Irina Maksimović Šašić i Sanja Kunjadić





Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво