Hronika Trećeg programa

Možete pratiti osvrt Dolores Stanojević na izložbe „Sto godina Trebeništa” i „Velika stepa: istorija i kultura” održane u Arheološkom muzeju Severne Makedonije, a potom tekst Srđana Vučinića „Magijsko kruženje likova”, napisan povodom smrti slikara Milana Tucovića.

Tokom leta u okviru projekta „Procesija zlatnog čoveka kroz muzeje širom sveta" u Skoplju su održane dve značajne izložbe: Sto godina Trebeništa, koja je realizovana u sradnji Narodnog muzeja Beograda, Arheološkog muzeja Skoplja i Nacionalnog arheološkog instituta i Nacionalnog muzeja u Sofiji, dok je druga postavka Velika stepa: istorija i kultura zapravo gostujuća izložba kazahstanskog nacionalnog muzeja. Kako nas obaveštava Dolores Stanojević, obe izložbe će osim u Skoplju biti prikazane u mnogim drugim gradovima, te će postavku Sto godina Trebeništa tokom naredne dve godine moći da vidi i publika iz Beograda, Sofije, Pariza, Beča, Zagreba i Minhena, dok se Velika stepa: istorija i kultura koja je već bila izložena u Minsku, Moskvi, Gdanjsku i Seulu, posle Skoplja, seli u druge gradove Evrope, Azije i Sjedinjenih Američkih Država.

* * *

U Beogradu je 2. avgusta preminuo slikar i vajar Milan Tucović, a svoje sećanje na njega Srđan Vučinić povezuje sa glasom literarne fikcije Danila Kiša, koji je imao poseban značaj u nastajanju, profilisanju i usložnjavanju likovnog sveta ovog umetnika: „Slike-objekti, kutije-triptisi, oslikani mehanizmi i estetski mašinizovane slike Milana Tucovića svedoče o retkom kulturnom i civilizacijskom višeglasju. Bezbrojni istorijski trenuci i minula razdoblja, drame mnogih egzistencija (znanih i neznanih koje iz njih progovaraju) tvore jednu duhovnu celinu, jedan letopis večnosti. Tucovićeva umetnost spontano niče iz zapitanosti pred Čovekom. Pred aporijama svačije, pa i naše egzistencije, što su pred njim izranjale iz nekih zaboravljenih života, minulih epoha. I po toj zapitanosti i zadubljenosti u ljudsko, ovaj je slikar srodnik velikim pripovedačima-starinarima, Kišu, ali i Andriću i Borhesu".

Čitao Aleksandar Božović.
Urednica emisije Tanja Mijović.

Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво