Stereorama – Džez panorama

Islamski džez muzičari – Saksofonista Omar Ahmed Abdula-Karim (Džeki Meklin) i multiinstrumentalista Jusef Latif (Vilijam Emanuel Hadlstoun Evans)

Saksofonista Džeki Meklin, muzičar bibap stila, je, od 1957. godine, gradio svoju karijeru pod imenom Omar Ahmed Abdula-Karim. Potiče iz muzičke porodice, a u svet džeza su ga, pored oca, dede i strica, uvodili i njegovi slavni susedi Telonijus Monk, Čarli Parker i Bad Pauel.

Multiinstrumentalista Vilijam Emanuel Hadlstoun Evans, poznat i pod imenom Jusef Latif, ostavio je neizbrisiv trag u istoriji džez muzike. Počeo je da svira alt i tenor saksofon, obou, flautu, fagot, a oprobao se i na drugim duvačkim instrumentima. Svirao je klavir i bio odličan aranžer, kompozitor i pedagog. Takođe je bio književnik i značajna ličnost u muslimanskoj zajednici Amadija u Americi pedesetih godina prošlog veka. U mladosti je Latif došao u dodir sa muzičarima iz Detroita kao što su Milt Džekson, Keni Barel, Pol Čejmbers i Elvin Džouns, i već je, kao saksofonista, u osamnaestoj godini dobijao profesionalne angažmane u sving orkestrima.

Autor i voditelj Jadran Erčić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво