Читај ми!

Antologija srpske muzike

Dušan Radić: muzika iz baleta „Balada o mesecu lutalici”. Izvode Hor i Simfonijski orkestar Radio-televizije Beograd. Diriguje Vančo Čavdarski. Solisti su mecosopran Aleksandra Ivanović i glumac Petar Kralj. Snimak je zabeležen 1984. godine.

Baladu o mesecu lutalici Dušan Radić je oblikovao u tri slike koje zvučno dočaravaju neoklasični muzički jezik, naglašavaju markantan ritmički puls i bude asocijacije na džez. Napisan 1957. godine po libretu Bore Ćosića, ovaj balet, odnosno burleskna ljubavna igra, kako ga je kompozitor nazvao, premijerno je izveden u Narodnom pozorištu u Beogradu 19. oktobra 1960. godine pod dirigentskom palicom Oskara Danona.

Priča prati pesnika, službenika u naučnom institutu, koji u svom svakodnevnom životu, u svakom koraku koji čini shvata da ne pripada svetu koji ga okružuje. Nagovoren od svog drugog, ironično-racionalnog ja – pesnik ljubav počinje da traži među Mesecom i zvezdama. Druga slika baleta odvija se u nebeskom prostoru. Iako ga zelena kometa uzalud mami, pesnik ubrzo shvata da ni na nebu ne može naći onu pravu, te se skokom vraća na zemlju u potrazi za spasom. U trećoj slici koja se odvija na zemlji pesnik nastavlja potragu za ženom svojih snova. Iako je na kratko pomislio da ju je pronašao, njegovo razočarenje ubrzo sledi i on nastavlja svoja bezuspešna lutanja.

Emisiju uređuje Irina Maksimović Šašić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво