Sublimne frekvencije

Album „Lost Wisdom pt. 2” (Izgubljena mudrost drugi deo) Fila Elveruma koji nastupa pod imenom Maunt Iri i Džuli Dojron, objavljen 8. novembra ove godine.

Premda je Izgubljena mudrost drugi zajednički projekat ovih umetnika, to je zapravo treći album u svojevrsnoj trilogiji multiinstrumentaliste i kantautora Fila Elveruma, koju je započeo ostvarenjem A Crow Looked at Me 2017. godine napisanim neposredno nakon prerane smrti njegove supruge. Potom je usledio album Now Only 2018. godine na kojem je nastavio da se bori sa gubitkom, postepeno prihvatajući tugu i oslobađajući se bola. Tako je sve pesme za najnovije izdanje sa Džuli Dojron napisao Elverum, i one ovog puta predstavljaju lični dnevnik, u kojem se sporadično sreću teme smrti, ali u kojem ima i priča o nekim novim ljubavnim iskustvima, neuspesima, te ljubavi kao nepresušnoj potrebi. Uloga Dojronove na ovom izdanju svedena je na nivo podrške, bez stvaralačkog upliva, te album, premda nazivom ukazuje na vezu na prvim zajedničkim ostvarenjem ovog dua, zapravo nema mnogo dodirnih tačaka sa njim.

U zvučnom pogledu, Elverum i Dojron ostaju u svetu prvog zajedničkog albuma iz 2008, sa pesmama zasnovanim na svedenoj gitarskoj pratnji, i povremenim uplivima distorziranog zvuka električne gitare i jednostavnih ritmova na bubnju, dok je sam način pisanja pesama i njihov etos ekskluzivno Elverumov i sledi putanju njegovih poslednjih izdanja.

Autorka emisije Jelena Damjanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво