Muzika sveta

Slušaćete numere sa albuma „Veliki kanjon Kolorada – Duhovna muzika plemena Hopi”, koji je u julu ove godine objavila britanska diskografska kuća ARK Mjuzik

Na albumu, kao i projektu pod nazivom „Veliki kanjon Kolorada", učestvovali su: Klark Tenakongva – vokal, Gari Strautsos – indijanska frula i Metju Nelson koji je svirao udaraljke. Album je snimljen unutar stražarske kule Dezert Vju, svetom mestu na južnom obodu Velikog kanjona u Arizoni, a sadrži neke od najstarijih poznatih pesama indijanskog plemena Hopi.

Klark Tenakongva, bivši vojnik Sjedinjenih Američkih Država, posvećen je očuvanju kulture i muzike svojih predaka, naročito kroz program zaštite kulturnih dobara Velikog kanjona Kolorada, a odnedavno je i potpredsednik plemena Hopi.

Multiinstrumentalista Gari Strautsos, inače školovani džez flautista, već decenijama proučava tradicionalnu muziku starosedelaca Severne Amerike, a jedno vreme je i živeo sa pripadnicima plemena Dakota, Hopi i Navaho. U svojim pesmama, a po uzoru na tradicionalne, Strautsos muzičkim jezikom izražava radost, tugu, ljubav i veru. Zanimljiva je činjenica da svira na replici jednog od instrumenata pronađenih 1931. godine u pećini na severoistoku Arizone, za koje se sredinom šezdesetih godina prošlog veka ustanovilo da potiču iz 7. veka.

Treći član ovog sastava je Metju Nelson, etnomuzikolog, arheolog i perkusionista, koji takođe decenijama istražuje kulturno nasleđe indijanskih plemena Severne Amerike, a njegovu pažnju zaokupile su posude od gline, i njihova upotreba kao muzičkih instrumenata.

Ova trojica umetnika, kao što smo rekli, okupila su se oko projekta nazvanog Veliki kanjon Kolorada: Tenakongva peva originalne kompozicije na svom maternjem jeziku, Strautsos improvizuje na fruli, dok Nelson muzicira na posudama od gline. Kako ističe ovaj etnomuzikolog, a pozivajući se a sopstvena istraživanja, u vreme iz kog datira indijanska frula nije bilo bubnjeva sa rastegnutom kožom. Zvuk koji su dobili smatraju najpribližniji muzici Hopija od pre 1300 godina.

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво