Gramofonija – Orkestarska dela Leoša Janačeka

Reprodukujemo snimke članova Državne filharmonije iz Brna pod upravom Jiržija Valdhansa sa ploče koju je objavila produkcijska kuća Suprafon 1967. godine.

Najveći deo Suprafonovog kataloga su činila ostvarenja čehoslovačkih autora, a među njima je posebna pažnja posvećena klasicima - Dvoržaku, Smetani i Janačeku. Ploče sa njihovom muzikom su najčešće objavljivane u kompletima i serijama, ali ni pojedinačna izdanja nisu bila neuobičaejna, naročito kada je reč o manje poznatim ostvarenjima. Jedan takav primer je i album sa tumačenjima Janačekovih dela Jiržija Valdhansa, koji je iza sebe već imao iskustvo snimanja Dvoržakovog Koncerta za violončelo i orkestar. S obzirom na to da je ova ploča ostvarila izuzetan uspeh, Valdhans je posegnuo za ostvarenjima u kojima je mogao da istakne u potpunosti svoju izvođačku koncepciju, ovoga puta bez soliste u prvom planu. Iako se ne može reći da je ovaj album dostigao popularnost prethodnog, on je za diskografiju Janačeka izuzetno značajan, jer su na njemu osim Laških plesova, sva ostala dela prvi put objavljena. Snimak je realizovan u Domu umetnosti u Pragu 1966. godine, a tehnički tim su činili Zdenjek Zagradnik, František Burda i Stanislav Sikora o kojima je bilo reči u prethodnim emisijama.

Uspeh ovog albuma je praćen reizdanjima, koja su uglavnom imala samo drugačiji omot od originala, uz prateći tekst o autoru i delima koji je na prvoj ploči izostavljen. Trinaest godina nakon Valdhansovog albuma, František Jilek je sa istim orkestrom ponovo snimio ova dela, ostvarujući ništa manji uspeh. Međutim, pitanja oko kvaliteta ovih albuma i njihovog poređenja i dalje su predmet polemika poznavalaca Janačekovog opusa, s obzirom na to da su obe ploče danas dostupne na Suprafonovom internet servisu.

Autor Milan Milojković
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво