Mesec nemačkog džeza

Slušaćete snimak koncerta Ahima Kaufmana i Kristijana Lilingera, održanog 20. maja ove godine u emisiji Studio 6, u okviru Ring Ring festivala.

Ahim Kaufman i Kristijan Lilinger su godinama unazad među vodećim avangardnim džez muzičarima u Nemačkoj. Kaufman je naročito aktivan od devedesetih kada je bio deo žive amsterdamske scene, da bi potom to bogato iskustvo preneo i u svoju zemlju. Trenutno je stacioniran u Berlinu. Lilinger je, premda i dalje mlad, verovatno najzaposleniji nemački džez bubnjar, sa nizom projekata vezanim za renomiranu izdavačku kuću Cleen Feed Records.

Njih dvojica, zajedno sa basistom Robertom Landfermanom čine trio Grünen, koji je aktivan od 2009. godine. Činjenica da su prvi zajednički koncert u Kelnu odsvirali kao potpunu improvizaciju, bez prethodnog uvežbavanja i zajedničkog rada, suštinski je određujuća za njihov rad. Njihova muzika se labavo oslanja na teme, ali svoje uporište ne pronalazi u pojedinačnim solističkim deonicama koliko u stalnoj interakciji. Na koncertu održanom u beogradskom Studiju 6, u okviru ovogodišnjeg izdanja Ring Ring festivala, Kaufman i Lilinger su nastupili u svedenoj duo formaciji, raznovrsno istražujući svu širinu vlastitih improvizatorskih potencijala.

Autor Nikola Marković
Urednica Ksenija Stevanović



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво