Refleksije

Dženi Aglou: Nelagode civilnosti

U emisiji REFLEKSIJE u četvrtak i petak možete slušati tekst Dženi Aglou „Nelagode civilnosti”, napisan povodom knjige Kita Tomasa „U potrazi za civilnošću: Maniri i civilizacija u ranoj modernoj Engleskoj”.

Kit Tomas je u knjizi U potrazi za civilnošću: Maniri i civilizacija u ranoj modernoj Engleskoj pružio izvanredan prikaz vrednosti i društvenih odnosa u Britaniji, naročito Engleskoj. Kako komentariše Dženi Aglou, zahvaljujući bogatim i fascinantnim detaljima, ova knjiga se može meriti sa njegovim ranim studijama koje se bave promenama stavova, Religija i suton magije (objavljena 1971) i Čovek i prirodni svet (1983) - opsežnim knjigama, koliko informativnim toliko i uzbudljivim. U njima se nešto što je na prvi pogled trivijalno često ispostavlja kao ključno u oktrivanju temeljnih stavova. U predgovoru za knjigu U potrazi za civilnošću, Tomas citira tvrdnju franscuskog sociologa Pjera Burdijea o tome kako se „čitava kosmologija, etika, metafizika, politička filozofija" može izvesti iz naizgled „nebitnih uputstava" kao što su „Ispravi se", ili „Nemoj da držiš nož u levoj ruci".

Uzbudljivost i šok koji u određenim trenucima izaziva knjiga U potrazi za civilnošću delom su plod Tomasovog načina pisanja. On se potpuno predaje prošlosti, a pošto ga pretežno zanima višeslojno ispoljavanje ljudskih mentaliteta i čitave epohe, primeri koje istražuje su raznovrsni - služba u crkvi, dnevnik, dramski komad, neka skorija monografija, ishod pravnog postupka, knjiga recepata i tako dalje.

Knjiga Kita Tomasa U potrazi za civilnošću: Maniri i civilizacija u ranoj modernoj Engleskoj objavljena je u izdanju Brandeis Univesiti Press-a 2018. godine.

Preveo s engleskog Nikola Đoković.
Čitala Biljana Jovanović.
Urednica ciklusa Tanja Mijović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво