Svetske muzičke pozornice

Dela Olivera Nasena, Bendžamina Britna i Petra Čajkovskog izvode Londonska filharmonija i dirigent Vladimir Jurovski. Solistkinja je violinistkinja Julija Fišer. Snimak je sa koncerta održanog 27. septembra ove godine u Rojal Festival Holu u Londonu

Ovim koncertom Londonska filharmonija sa šefom dirigentom Vladimirom Jurovskim nastavlja svoj jednogodišnji ciklus pod nazivom Ostrvo zvukova, istražujući uticaj britanskih autora u svetu klasične muzike.

Prva tačka na koncertu bila je kompozicija za kamerni orkestar Obrade Skrjabina britanskog savremenog autora Olivera Nasena, koji je preminuo prošle godine. U ovom delu, nastalom pre četrdeset godina, Nasen je iskoristio pet klavirskih minijatura Aleksandra Skrjabina i aranžirao ih za kamerni orkestar. Ove minijature nastale su u periodu kada je Skrjabin počeo da eksperimentiše sa harmonijom, a njihovi naslovi su: Želja, Nijanse, Ples milovanja, List iz albuma i Enigma.

Solističku deonicu u Violinskom koncertu opus 15 Bendžamina Britna, tumačila je Julija Fišer Interpretacije ove nemačke violinistkinje plene pre svega muzičkim izrazom koji od slušaoca zahteva aktivno učešće u percepciji muzičke poruke. Duboko lična u doživljaju i interpretaciji muzike, ova violinistkinja iako suvereno vlada svim elementima izvođačke tehnike, u prvi plan postavlja svoju konceptualizaciju emocionalnog sloja kompozicije.

Poslednja tačka na koncertu bila je Patetična simfonija Petra Čajkovskog.

Autorka emisije Jelena Damjanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво