Ličnosti – Vesna Mikić

U sredu, 30. oktobra, u Beogradu je preminula muzikolog Vesna Mikić, redovna profesorka na Katedri za muzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Rođena 1967. godine, studirala je u Beogradu na Fakultetu muzičke umetnosti, gde je završila osnovne i magistarske studije, te 2002. godine stekla titulu doktora nauka, disertacijom pod nazivom „Muzika u tehnokulturi".

I ovaj rad, kao i brojni drugi naučni tekstovi Vesne Mikić, svedoče o njenim nesvakidašnjim i samosvojnim interesovanjima. Dva velika polja njenog delovanja predstavljala su istraživanja u oblasti popularne kulture i muzike, kao i proučavanje neoklasicizma u savremenoj srpskoj muzici. Kao kruna njenog pregalaštva u ovim oblastima, objavljene su dve knjige: Muzika u tehnokulturi i Lica srpske muzike: neoklasicizam (2009), dok se njena treća knjiga, Lica srpske muzike: popularna muzika, nalazi u pripremi. Pored ovih knjiga, koje predstavljaju izuzetan doprinos našoj muzikološkoj literaturi, Vesna Mikić je bila i autor mnogobrojnih muzikoloških studija, prikaza novih kompozicija, muzičkih i muzikoloških izdanja, osvrta na aktuelne pojave u muzici i muzikologiji, te autor je recenzija muzikoloških radova i leksikografskih priloga. Njeni naučni radovi odlikuju se visokim stepenom obaveštenosti o pitanjima koja je obrađivala, analitičkom preciznošću, ali i inventivnošću interpretacija i doslednim ispoljavanjem ličnog stava i kreativnosti. Ona je smelo otvorila čitav niz pitanja o kojima u našoj savremenoj muzikološkoj literaturi nije raspravljano i dala važno usmerenje za dalja traganja u oblasti novih medija, tehnokulture i popularne muzike.

Ali osim intenzivne i originalne muzikološke delatnosti, Vesna Mikić je snažan trag ostavila u našoj sredini i kao pedagog sa više od dvadeset godina iskustva stečenog na svim nivoima akademskih programa na različitim visokoškolskim ustanovama u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj. Njen angžman je bio neuobičajeno intenzivan, višesmeran i uspešan, značajno doprinoseći da naučni podmladak u ovim sredinama dobije svoje mesto i svoju perspektivu.

Bila je šef katedre za Muzikologiju na Fakultetu muzičke umetnosti i osnivač Centra za istraživanje popularne muzike, u kojem je okupila najmlađu generaciju naučnika posvećenih proučavanju različitih praksi popularne muzike i naučnoj interpretaciji popularne kulture i muzike. Ono što je odlikovalo njen rad sa studentima, bila je živa i neposredna komunikacija, koja ih je podsticala na lako i brzo usvajanje gradiva i kasnije postizanje dobrih akademskih rezultata.

Tokom svog bogatog profesionalnog života, Vesna Mikić je bila uključena u brojne domaće i međunarodne naučne projekte i radionice, kontinuirano je objavljivala radove različitih muzikoloških žanrova u vodećim časopisima, te bila autor enciklopedijskih odrednica za Enciklopediju svetske popularne muzike i Grouv mjuzik onlajn (Grove Music Online).

U ovoj emisiji podsetićemo se izlaganja Vesne Mikić zabeleženo na tribini „Novi zvučni prostori" održanoj 8. oktobra 2015. godine u Sali Udruženja kompozitora Srbije u Beogradu. Tom prilikom predstavljena je kompozicija Gledajući u ogledala Aniša Kapura Srđana Hofmana o kojoj su, pored Vesne Mikić, govorili i Zorica Premate, harfistkinje Ljiljana Nestorovska i Milena Stanišić, kao i sam autor.

Ovim snimkom, kojim ćemo ilustrovati autentični, živi i neposredni načina izlaganja Vesne Mikić, Treći program se oprašta od autorke koja je u našoj muzikologiji predstavljala stožernog mislioca, a u muzičkoj pedagogiji jednog od omiljenih profesora i nastavnika.

Urednica emisije: Ivana Neimarević



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво