Festival u Salcburgu 2019

Dela Volfganga Amadeusa Mocarta: Prva simfonija u Es duru, Kehlova oznaka 16 i Simfonija u Ce duru, broj 36, Kehlova oznaka 425. Mocarteum orkestrom diriguje Rikardo Minasi, umetnički direktor ovog ansambla. Snimak je sa matine koncerta održanog 28. jula u velikoj dvorani Mocarteuma.

Organizatori ovogodišnjeg festivala u Salcburgu poseban fokus usmerili su na predstavljanje dela inspirisanih antičkim mitovima koji otkrivaju važna pitanja o ljudskom postojanju. Slavni Hugo fon Hofmanstal, inače jedan od osnivača Salcburškog festivala, istakao je sledeće: „Mitovi su čarobna ogledala velikih tema našeg postojanja: ljubavi i smrti, rata i progonstva, zločina i iskupljenja". Publika je u periodu od 20. jula do 31. avgusta bila u prilici da prati nove produkcije opera poput Mocartovog Idomeneja, Eneskuovog Edipa, Kerubinijeve Medeje, kao i bogat koncertni program koji su interpretirali vodeći svetski orkestri i solisti, kao što su Bečki filharmoničari, Istočno-Zapadni Divan orkestar, Teodor Kurencis, Matijas Gerne, Maksim Vengerov, Marta Argerič, Maruricio Polini, Patricija Kopačinska i drugi.

Mocarteum orkestar uživa reputaciju jednog od najuspešnijih svetskih ansambala prvenstveno zbog izuzetnih izvođenja dela velikana bečkog klasicizma. Godine 2016. ansambl je odlikovan Zlatnom Mocartovom medaljom (kao prvi orkestar nakon Bečkih filharmoničara koji je dobio ovo priznanje!), a već naredne, 2017. godine, osvojili su nagradu Eho klasik.

Emisiju uređuje Irina Maksimović Šašić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво