Džez – Rastko Obradović: The Northern Experience

Predstavljamo album prvenac „The Northern Experience” kvarteta saksofoniste Rastka Obradovića sa specijalnim gostom Arkadijem Šilkloperom.

Rastko Obradović je najtalentovaniji srpski saksofonista mlađe generacije, ali i jedan od retkih muzičara sa ovih prostora koji se školovao u Norveškoj, nakon što je od svojih formativnih godina iskazivao snažno interesovanje za skandinavski džez. Još kao tinejdžer gostovao je na sešnima svojih starijih kolega u beogradskim klubovima poput Ptice ili Čekaonice, da bi tokom poslednjih godina svirao i sa Big Bendom RTS-a, kao i u poznim inkarnacijama postave Serbian Jazz, Bre!, te je snimio i duo album sa Bojanom Zulfikarpašićem. Odlikuje ga bogat ton i virtuozan stil inspirisan velikanima američkog džeza poput Džona Koltrejna, koji uspešno prilagođava različitim bendovskim formacijama.

Na aktuelnom albumu The Northern Experience Obradović je okupio ekipu mladih norveških muzičara koje je upoznao tokom studija u Oslu. Njima se pridružio poznati ruski solista na horni Arkadij Šilkloper, te su zajedno snimili šest numera na raskršću fundamentalnih odlika američke i skandinavske škole džeza. Rastko Obradović svoj vanserijski svirački talenat ovde podređuje kompozicijama i bendu, dajući svima dovoljno prostora da se ravnopravno istaknu u improvizatorskim deonicama. Saksofonista iz Srbije se iskazao i kao kompetentan kompozitor, čija muzika dostiže punu snagu u aranžerskim razradama i interakciji sa veoma uigranim bendom.

Autor Nikola Marković
Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво