Muzika sveta – Koncert Viktora Žalsanova

Reprodukujemo snimak koncerta koji je Viktor Žalsanov održao u junu 2017. godine u Studiju 1 Radio Rusije.

Viktor Žalsanov, poznati pozorišni i filmski glumac, majstor je burjatskog grlenog pevanja i interpretacija na mongolskim tradicionalnim instrumentima. Rođen je 1980. godine u Republici Burjatiji, autonomnoj republici Ruske Federacije koja se prostire duž obale Bajkalskog jezera.

Žalsanov je veštine grlenog pevanja naučio još u detinjstvu, a repertoar koji izvodi zasniva se na tradicionalnim epskim pesmama koje je naučio u Burjatiji, ali i na terenskim etnomuzikološkim istraživanjima. Kako sam kaže, za njega su burjatske epske pesme enciklopedije metafora, poslovica, iskričavog humora i poezije. Jedan je od retkih nosilaca jedinstvene tradicije burjatskog stila grlenog pevanja, odnosno tehnika koje nose nazive: harhira, eškere humej i šulun humej.

© Elena Agafonova

Osim toga, Viktor Žalsanov je i izuzetan multiinstrumentalista, prepoznatljiv ipak po nastupima na mongloskom nomadskom žičanom instrumentu koji nosi naziv morin hur, koji je i najčešća pratnja burjatskim epskim pesmama. Nazivaju ga i „violina sa konjskom glavom", a ovaj dvožičani instrument 2003. godine Unesko je uvrstio na svoju listu nematerijalne kulturne baštine.

Poslednjih godina Žalsanov proučava tradicije američkih Indijanaca - plemena Sijuks i Navaho, jer je uočio sličnosti u melodijama, ritualima, nošnjama i frizurama njegovih sunarodnika i pomenutih plemena.

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво