Razum i osećajnost

Duhovne kompozicije Mihaela Hajdna.

Mlađi brat mnogo poznatijeg Jozefa Hajdna i muzičar na biskupskom dvoru u Salcburgu, rođen je 1737. godine, a muzičko obrazovanje stekao je u Beču. U Salcburg je došao 1762. godine kao koncertmajstor i ostao u ovom gradu sve do svoje smrti, odbijajući druge, neretko prestižne ponude aristokratskih dvorova. Mihael Hajdn je u Salcburgu prevashodno imao zaduženja u vezi sa komponovanjem crkvenih vokalno-instrumentalnih dela, po kojima je bio nadaleko čuven, ali je razvijao i opus instrumentalnih i svetovnih vokalno-instrumentalnih dela.

Na početku večerašnje emisije čućete Hajdnovu Misu Svetog Jovana Nepomuka, češkog sveca, zaštitnika mostova, reka i ribara. Ovo delo Mihael Hajdn je komponovao 1772. godine, a standardnom horskom sastavu dodao je drvene i limene duvače. I pored toga, delo poseduje relativno jednostavnu strukturu, što je bio izričit zahtev grofa Hijeronimusa Koloreda, Hajdnovog tadašnjeg zaštitnika u Salcburgu.

U emisiji ćete čuti i Te deum u De duru, komponovan 1803. godine kao porudžbina carice Marije Tereze od Austrije. Najimpresivniji segment ovog dela je završna fuga „In te Domine speravi" koju je carica posebno volela, a koja je donela Hajdnu slavu čak i sa druge strane Atlantika.

Urednica emisije: Ivana Neimarević.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво