Razum i osećajnost - Klavirski kvintet Ignaca fon Bekea

U večerašnjoj emisiji predstavljamo Klavirski kvintet u a-molu ovog autora u interpretaciji pijaniste Andreasa Kirpala i kvarteta Diogen.

Iako po sopstvenom priznanju „muzički diletant" - u najboljem smislu te reči koji je u 18. veku podrazumevao osobu koja se muzikom bavi amaterski, a ne profesionalno - ovaj nemački major i ađutant na dvoru u Valerštajnu, bio je značajan pijanista, kompozitor i organizator muzičkog života, koji je na ovaj provincijski dvor doveo umetnike poput Antonija Rosetija, Jozefa Rejhe i Fridriha Vita.

Iako je bio poznat pre svega po pijanističkom duelu sa Mocartom, Ignac fon Beke je bio i vrstan kompozitor čiji opus pokazuje veliku raznovrsnost i umeće. Pisao je gotovo u svim žanrovima, od zingšpila i solo pesama, kantata, preko gudačkih kvarteta, simfonija, do čak 24 koncerta. Klavirski kvintet u a-molu koji ćete slušati u večerašnjoj emisiji, sačuvan je u rukopisu u Univerzitetskoj biblioteci u Augsburgu, ali bez godine nastanka. Pretpostavlja se da je napisan negde oko 1770. godine, što ga čini jednim od prvih klavirskih kvinteta u istoriji muzike, zajedno sa delima Tomaza Đordanija, Antonija Solera i Luiđija Bokerinija. U odnosu deonica može se primetiti bogato Fon Bekeovo iskustvo pisanja za klavir, ali i uspešno savladavanje novog žanra i ostvarivanja balansa svih deonica.

Urednica emisije: Ivana Neimarević.



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво