Savremena srpska muzika

Odabrane kompozicije Ivana Božičevića.

Ovaj autor rođen je u Beogradu 1961. godine, a nakon završenih studija na klavirskom odseku, upisao je odsek za kompoziciju i orkestraciju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Aleksandra Obradovića. Nakon završenih postdiplomskih studija, Božičević je do 2001. godine predavao na Odseku za teorijske predmete iste visokoškolske ustanove, kada se seli u Split gde i danas živi. Tokom osamdesetih godina, studirao je orgulje na Visokoj školi za muziku u Frankfurtu, a specijalizirao se za izvođenje rane muzike za ovaj instrument u Salamanki. Danas je Ivan Božičević aktivan kao orguljaš i koncertni pijanista, kompozitor klasične muzike, ali i izvođač u splitskim džez ansamblima i tradicionalnim klapama.

Emisiju posvećenu delima Ivana Božičevića, započećemo kompozicijom Koliba nastanjena duhovima, objavljenom nedavno na istoimenom albumu u izdanju diskografske kuće Edition Lilac. U pitanju je kompozicija čija je prva verzija nastala 2009. godine, da bi 2018. dobila svoju konačnu formu. Podnaslov kompozicije je „četiri meditacije na Bašoa”, čijim je stihovima Božičević inspirisan još od studentskih dana. Svedenost haiku stihova, uticala je na autora da redukuje i muzička sredstva korišćena u ovoj kompoziciji, težeći da dočara estetske norme ove japanske pesničke forme u kojoj bi interpretator „trebalo da zvuči slobodno i ekspresivno, a da istovremeno ne odaje utisak da želi da zvuči slobodno i ekspresivno”.

U emisiji ćete čuti i ostvarenje Letnja trava za klavir i elektroniku ovog autora, koje je takođe zasnovano na Bašoovim stihovima koji glase „Letnja trava – sve što je ostalo, od snova ratnika”.

Urednica emisije: Ivana Neimarević.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво