Vek harmonike - Interpretacije Martinasa Levickisa

Čućete snimke sa prošlogodišnjih nastupa Martinasa Levickisa.

Ovaj mladi litvanski harmonikaš stekao je reputaciju izuzetnog virtuoza, a publiku i kritiku je osvojio i svojom muzikalnošću, harizmom i dinamičnim nastupima. Rođen 1990. godine u Taurageu, studirao je na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu, u klasi Ovena Marija, a potom se usavršavao kod čuvenog harmonikaša i pedagoga Injakija Alberdija u Španiji. Sa svega dvanaest godina počeo je da učestvuje na međunarodnim takmičenjima i do sada je osvojio više od trideset nagrada uključujuči i Svetski kup, zbog čega je 2004. godine dobio visoko državno priznanje„Kraljica Marta."

Martinas Levickis nastupao širom sveta, a samo neki od orkestara sa kojima je sarađivao su: Simfonijski orkestar Bi-Bi-Sija, Simfonijski orkestar grada Birmingema, Litvanski kamerni orkestar, Mančester Kamerata i drugi.

Levickis je pored koncertne karijere posvećen i pedagogiji te od nedavno vodi kurseve u internacionalnoj letnjoj školi u Dartingtonu u Velikoj Britaniji. Selektor je Nedelje harmonike u okviru letnjeg festivala „Kristofer" i umetnički direktor dva festivala u Litvaniji: Palendriai International Composers' Course & Festival i Nedelje harmonike u Vilnjusu (Vilnius Accordion Music Week). Značaj ovih manifesticaja je u tome što se tom prilikom stvara i izvodi nova muzika za harmoniku i kamerne sastave.

Na početku emisije čućete Rumunske igre Bele Bartoka, u aranžmanu Artura Vilnera. Sviraju Avi Avital - mandolina i Martinas Levickis - harmonika, a snimak je zabeležen 27. juna 2018. godine na otvaranju Međunarodnog festivala kamerne muzike u Utrehtu.

Do kraja emisije, posvećene interpretacijama ovog mladog litvanskog harmonikaša, čućete i deo koncerta koji je u saradnji sa Litvanskim nacionalnim simfonijskim orkestrom održao 6. oktobra prošle godine u dvorani Litvanske filharmonije u Vilnjusu. Tom prilikom dirigovao je Modestas Pitrenas.

Urednica emisije Marija Vuković.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво