Džez

Predstavljamo album “Characters on a wall” kvarteta francuskog klarinetiste Luja Sklavisa, objavljen za ECM Records.

Luj Sklavis (Louis Sclavis) je, još od ranih osamdesetih godina prošlog veka, jedan od najistaknutijih francuskih džez muzičara, koji se odlično snalazi u različitim postavama i stilskim okruženjima. Karijeru je započeo u postavama Anrija Teksijea, sarađivao je sa brojnim muzičarima sa matične scene, ali je svoju diskografsku aktivnost izgradio najviše kroz bendliderske albume snimane za čuvenog minhenskog izdavača ECM. Svoj autorski izraz zasnovao je na tromeđi post-bapa, klasične muzike i avangardnog džeza, a atraktivnost i svežinu održavao je stalno menjajući instrumentalne postave i formate benda.

(Photo by Luc Jennepin)

Aktuelni kvartet s kojim nastupa na albumu „Characters on a wall" je klasična džez postava, sa bubnjevima, kontrabasom i klavirom uz bendliderov klarinet, što je svojevrsni kuriozitet za ovog muzičara. Utoliko je i Sklavisov izraz na ovom albumu nešto udaljeniji od kamerne kompozicije sa prethodnog izdanja „Asian Field Variations", a bliži programskoj ECM estetici zasnovanoj na klavirskom lirizmu. Između ta dva pola je i prepoznatljiv zvuk Sklavisovog klarineta, kao i kompleksan, promišljen autorov pristup kompoziciji.

Zanimljivo je napomenuti da je sam album „Characters on a wall" - što bismo mogli prevesti kao Ličnosti na zidu inspirisan radovima francuskog muraliste, situacioniste i člana fluksusa Ernesta Pinjona, koji je i ranije bio povod za Sklavisove albume, tačnije za ostvarenje "Zidovi Napulja" koju je francuski klarinetista 2002. godine objavio takođe za kuću ECM records.

Autor Nikola Marković.
Urednica Ksenija Stevanović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво