Nova diskografija

U večerašnjoj emisiji predstavljamo najnoviji album čembaliste Kristofa Rusea, sa Tokatama i partitama iz „Prve knjige“ Đirloama Freskobaldija, koji je u martu objavila diskografska kuća Aparte.

U večerašnjoj emisiji predstavljamo najnoviji album čembaliste Kristofa Rusea, sa Tokatama i partitama iz „Prve knjige" Đirloama Freskobaldija, koji je u martu objavila diskografska kuća Aparte.

Freskobaldi je bio jedan od najznačajniji kompozitora muzike za instrumente sa dirkama u periodu kasne renesanse i ranog baroka. Zna se da je čak i Johan Sebastijan Bah posedovao zbirku „Fjori muzikali" starijeg majstora. Na svom najnovijem disku, Kristof Ruse predstavlja najranija dela koja je Freskobaldi namenio isključivo čembalu, a izvodi ih na originalnom instrumentu sa kraja 16. veka. Kako izdavač ovog albuma navodi: „Freskobaldijevo umeće kontrapunkta ide ruku pod ruku sa najlešim primerima pevane melodije, nasleđene od italijanskog madrigala, a fleksibilnost njegovog jezika naglašava virtuoznost kompozicionog pristupa... Modalne harmonije su još uvek staromodne, slobodan ritam i suptilne melodije nedvosmisleno ukazuju da je reč o baroknom majstoru, kome su se divili od Italje, preko Francuske do Nemačke. Ruse je snimio tokate i partite na prelepom i orkiginalnom čembalu sa kraja 16. veka. Njegov zvuk verodostojno svedoči o značajnom mestu koji je Prva knjiga komada za čembalo imala u začecima Fraskobaldijevog modernizma."

Urednica emisije: Ivana Neimarević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво