Читај ми!

Antologija srpske muzike

Dela Milivoja Crvčanina: Pesme za visoki glas i simfonijski orkestar, Simfonijske varijacije i fuga, i Šest pesama za dubok glas i orkestar.

Rođen 1892. godine u Kraljevu, Milivoje Crvčanin je 1914. godine završio Bogoslovski fakultet u Beogradu, gde mu je muziku predavao Stevan Mokranjac. Vodio je nekoliko horova, a za vreme Prvog svetskog rata i hor srpskih đaka-izbeglica u Francuskoj. Godine 1922. završio je Praški konzervatorijum u klasi kompozitora Jozefa Bohuslava Ferstera, a 1929. i Filozofski fakultet, odsek za estetiku.

Kao član jugoslovenskog diplomatskog predstavništva u Pragu, Crvčanin je u ovom gradu predavao srpsku pravoslavnu muziku na Državnom konzervatorijumu. Početkom Drugog svetskog rata vratio se u Beograd, u kojem je živeo i radio do kraja života.

U opusu ovog ne toliko poznatog srpskog kompozitora, najzastupljenija su vokalna dela, dok je njegov muzički jezik, po rečima Vlastimira Peričića, izgrađen na nastojanjima poznog romantizma i nacionalnih škola, a odlikuje se veštom simbiozom kontrapuntskih postupaka i harmonskih figuracija.

Emisiju uređuje Irina Maksimović Šašić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво