Direktan prenos sa Festival rane muzike u Utrehtu

Vokalno-instrumentalni ansambl Lji Anđeli i kvartet Sine Nomine pod upravom Stefana Meklauda izvode "Stabat mater" četiri kompozitora: Domenika Skarlatija, Arva Perta, Đovanija Pjerluiđija da Palestrine i Đovanija Batiste Pergolezija.

Himna Stabat mater potiče iz 13. veka, a prvi put je iskorišćena kao muzički predložak, tačnije za monofonu sekvencu, u 15. veku. Ubrzo nakon toga, napisane su i polifone kompozicije iz pera autora koji su bili inspirisani temom o Devici Mariji koja u podnožju krsta oplakuje svog sina.

Kompozicije „Stabat mater" koje ćete slušati tokom prenosa, nastajale su u rasponu od 4 veka.

Festival rane muzike u Utrehtu ustanovljen je 1982. godine kao desetodnevna manifestacija u produkciji Organizacije za ranu muziku. Cilj festivala jeste da održi interesovanje za muziku prošlosti i podstakne nova istraživanja u domenu muzičkog izvođaštva. Tema ovogodišnjeg festivala je Napulj, kao izvorište ogromnog neiskorišćenog muzičkog nasleđa. Napulj je bio centar razvoja vokalne muzike, opere, serenada i svetkovina na vodi. Svojim osećajem za melodiju, kompozitori poput Pergolezija, Lea i Vinčija mapirali su stil na koji će se osloniti autori galantne i klasične epohe.

Urednice prenosa Ivana Neimarević i Sanja Kunjadić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво