Gramofonija

Reprodukovaćemo snimke kompozicija Franca Antona Hofmajstera i Johana Georga Albrehtsbergera u izvođenju članova Filharmonije iz Đera pod upravom Janoša Šandora uz sudelovanje flautiste Janoša Sebenjija i harfistkinje Ane Lelkeš. Ploču je objavila produkcijska kuća Budapest 1980. godine.

Filharmonija iz Đera je tokom poslednje dve decenije prošlog veka, dok je na njenom čelu bio Janoš Šandor, ostvarila najpre zapažen nacionalni uspeh, postepeno se afirmišući na međunarodnoj sceni, pre svega atraktivnim repertoarom čiji su segmenti objavljivani na pločama. Iako je ovaj ansambl neretko tumačio i savremena ostvarenja, njihovu diskografiju pretežno čine snimci dela iz 18. i 19. veka, uz česte saradnje sa istaknutim solistima pri tumačenju dela koncertantne literature. To je slučaj i sa albumom posvećenim manje poznatim koncertima starih majstora koji večeras emitujemo, a koji se može smatrati i jednim od najuspešnijih vinila u karijeri ovog ansambla. O velikom interesovanju za snimke kompozicija Hofmajstera i Albrehtsbergera svedoči i reizdanje objavljeno samo par godina nakon premijerne publikacije, a Hungaroton je već 1987. godine u okviru svoje ’bele serije’ ponudio digitalno remasterovanu verziju ovih zapisa na kompakt-diskovima japanske proizvodnje.

Značajno je pomenuti da je na izbor repertoara orkestra čija tumačenja emitujemo verovatno uticala biografija Albrehtsbergera koji je u jednom periodu života radio u Đeru kao orguljaš, ostavljajući, kao važan teoretičar 18. veka, nemali uticaj na muzički život u gradu. To je možda jedan od razloga zbog kojeg se u diskografiji ovog ansambla nalazi veći broj zapisa kompozicija s kraja 18. veka, poput ostvarenja Johana i Mihaela Hajdna, Leopolda Hofmana, Volfganga Amadeusa Mocarta, kao i malih komada za različite kamerne sastave koji su nastajali u ovom periodu.

Autor Milan Milojković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво