Imaginarni pejzaži – Zvuk ispod

Svakog meseca Marija Balubdžić će pripremati posebno izdanje emisije pod nazivom „Zvuk ispod". U fokusu ove serije su upečatljive pojave koje autorka sreće na svojim izvođačkim putovanjima u središta eksperimentalnih scena elektronske muzike različitih gradova Evrope.

Marija Balubdžić će nas upoznati sa inovativnim zvučnim scenama drugih zemalja, kroz svoju privatnu, sakupljenu kolekciju snimaka i često neobjavljivanih materijala umetnika. Ovo je svojevrsni pokušaj da se mapiraju eksperimentalne prakse u muzici, koje se dešavaju – nastaju, razvijaju se i nestaju – u ovom trenutku i koje često ostaju ispod radara. Ne samo zbog efemerne prirode eksperimentalne prakse performativnog tipa, već i zbog mnoštva ovakvih pojava na sceni, aktivnost ovakvog umetničkog vida često postaju žrtve dostupnosti najrazličitijih podataka i agregacija informacija na internetu, zbog čega je važno prisustvo autora-kustosa poput Marije Balubdžić koja nas vodi u osvetljavanje fenomena „zvuka ispod" margine vidljivog mejnstrima međunarodne scene.

U prvom izdanju serijala „Zvuk ispod" predstavićemo neke od aktera eksperimentalne elektronske scene u Beču čiji je pristup eksperimentu idiosinkratičan, delujući na poljima digitalne, lo-fi analogne elektronske ili elektro-akustične muzike, te zvučne instalacije. To su Superskin, Jung An Tagen, Battle-ax, Gischt, Fauna i Peter Kutin, koji je za svoju instalaciju „Torzo" dobio nagradu „Nika" na ovogodišnjem festivalu Ars Electronica u Lincu, a čiji ćemo deo čuti u emisiji.

Autorka Marija Balubdžić
Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво