Imaginarni pejzaži

Predstavljamo album „Vanitas" američkih umetnika Markusa Fišera i Burka Džema koji je 26. aprila prošle godine objavila američka diskografska kuća Dragon's Eye Recordings.

U naslovu albuma nalazi se slikarski žanr iz XVII veka koji je ukazivao na prolaznost života, uzaludnost zadovoljstva i sigurni horizont smrti. Ove slike koje su često u formi mrtvih priroda jukstaponirale elemente bogatstva i simbole efemernosti iskustva, bile su posebno prisutne u holandskom slikarstvu baroknog perioda. Sam album Vanitas rezultat je zajedničkog nastupa Markusa Fišera i Burka Džema u okviru ambijentalne serije Blum koja se odvijala u Portlandu u zimu 2018. godine. Fišer je umetnik koji neguje ambijentalnu muziku izuzetne suptilnosti i balansirane, tople atmosfere, koristeći ranjivu prirodu magnetofonske trake. Burk Džem, sa druge strane, se bavi zvucima okruženja i prirode, koje aktivno istražuje u svojim projektima posvećenim akustičnoj ekologiji i slušanju.

Rezultat je ambijentalna muzika ispunjena finim detaljima, ali dovoljno raznovrsna i topla da slušalac prirodno uranja u zvučna dešavanja koja kreiraju dvojica umetnika. Album je takođe i svedočanstvo dubokog slušalačkog razumevanja između Fišera i Burka, koji stvaraju sonično utočište za kontemplaciju nad prolaznošću egzistencije i stalnom promenom predmeta i prirode koji nas okružuju.

Urednica emisije Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво