Iz arhive Radio Beograda – Pijanistkinja Olga Jovanović

Podsetićemo se umetničkog stvaralaštva pijanistkinje i pedagoga Olge Jovanović. Slušaćete snimke koji su zabeleženi 1964. i 1966. godine

Olga Jovanović rođena je u Beogradu 1925. godine, a diplomirala je u klasi Emila Hajeka 1948. Jedna je od najizrazitijih predstavnika iz klase ovog poznatog klavirskog pedagoga i jedna od osnivača i predsednika Memorijala Emil Hajek, za najboljeg pijanistu diplomca na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Bila je redovni profesor ove visokoškolske ustanove od 1978. do 1990. godine i jedna od najistaknutijih pijanistkinja Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Na vrhuncu svoje pijanističke karijere, iz koje se rano povukla da bi se posvetila pedagogiji, gostovala je širom Evrope kao solista, ali i pod palicom više čuvenih dirigenata.

Pored Oktobarske nagrade (1966) i Nagrade Vlade Narodne Republike Srbije (1950), jedna je i od laureata, jedina na našim prostorima, Međunarodnog pijanističkog takmičenja u Ženevi 1952. godine. Osim toga, Olga Jovanović nagrađivana je i za svoj pedagoški rad. Samo neka od priznanja su: Povelja Udruženja muzičkih pedagoga Savezne republike Srbije 1979. godine za izuzetan doprinos razvoju muzičke pedagogije i Srebrna plaketa Univerziteta umetnosti 1991. godine.

O pijanizmu Olge Jovanović kritika je pisala izuzetno pohvalno, a između ostalog, isticali su da poseduje vrhunsku tehniku i suptilnost u pristupu delima. Pored kritičara, o njenom umetničkom delovanju izražavali su se i mnogi čuveni umetnici. Jedan od njih je i Andreja Preger koji je napisao da Olga Jovanović poseduje „zrelu umetničku interpretaciju, istančanu muzikalnost i bogatu paletu tonskih boja”. Njegov komentar objavile su TV novosti 16. novembra 1979. godine. Povodom turneje, koju je naša pijanistkinja imala 1969. godine u Sovjetskom Savezu, kritičarka Volgogradske pravde Titušina pisala je: „Utisci o poznanstvu sa ovom izvanrednom pijanistkinjom su najbolji... Umetnost Olge Jovanović celovita je i ubedljiva. Ona traži i nalazi kontakt sa najširim auditorijumom. Ne znajući za tehnička ograničenja, ona izvodi dela koja su za mnoge pijaniste kamen spoticanja... Talenat i majstorstvo Olge Jovanović osvojili su mnogobrojne slušaoce” – prenela je Politika 13. aprila 1969. godine.

U večerašnjoj emisiji slušaćete kako Olga Jovanović i članovi Beogradske filharmonije, pod upravom Oskara Danona, izvode Muziku oktoiha broj 2 – Vizantijski koncert za klavir i orkestar Ljubice Marić. Snimak je zabeležen u septembru 1964. godine. Potom ćete čuti Rapsodiju na Paganinijevu temu Sergeja Rahmanjinova, zabeleženu 1966. godine. Ne kraju emisije čućete kako ova pijanistkinja i Olivera Đurđević izvode Sonatu za dva klavira in ge Vladana Radovanovića. Snimak je zabeležen 16. aprila 1965. godine.

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво