Antologija srpske muzike

Dela Petra Bergama: Concerto abbreviato za klarinet solo, kompozicija Navigare necesse est, Koncertantna muzika i Prva simfonija, opus 2

Petar Bergamo je rođen u Splitu 1930. godine. Studirao je kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Beogradu u klasi Stanojla Rajičića, a dirigovanje u klasi Živojina Zdravkovića. Godine 1966. postao je asistent na Katedri za kompoziciju. Pored orkestarskih i kamernih ostvarenja, pisao je i muziku za film i radio drame, a orkestrirao je i balet Vojislava Vučkovića Čovek koji je ukrao Sunce. Bergamo pripada grupi jugoslovenskih kompozitora koji su već od početka šezdesetih godina prošlog veka zauzeli istaknuto mesto na srpskoj muzičkoj sceni.

Prema rečima Vlastimira Peričića, u svojim ostvarenjima Bergamo polazi od emocionalnosti i zvučnosti pozno-romantičnog stila. U ranim delima težio je savremenijem harmonskom izrazu u okvirima klasične formalne konstrukcije, dok kompozicije iz zrele faze obiluju modernim zvučnim jezikom, snažnom ekspresivnošću i bogatim orkestarskim koloritom.

Emisiju uređuje Irina Maksimović Šašić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво