Knjiga za slušanje

Karmen Martin Gajte: Iza zavese (6)

U atmosferi Frankove Španije (pedesetih godina prošlog veka) – totalitarnog društva i malograđanskog licemerja, koji guše svaku individualnost – protagonisti romana „Iza zavese” pokušavaju da nađu sopstveno mesto i da svoj život učine smislenim i srećnim. Učmalu sredinu španske varošice toga doba uzdrmaće dolazak mladog profesora nemačkog jezika – stranca koji predstavlja potencijalnu opasnost po čitav tamošnji sistem vrednosti.

Karmen Martin Gajte (Carmen Martĺn Gaite) rođena je 8. decembra 1925. godine u Salamanki. Nije pohađala nijednu školu jer je njen otac bio liberalnih uverenja i nije želeo da mu se kći školuje u verskim institucijama, tako da je Karmen Gajte prvo obrazovanje stekla od privatnih nastavnika. Od 1943. godine studirala je filozofiju na Univerzitetu u Salamanki, gde su joj predavali Francisko Malondano, Antonio Tovar, Manuel Garsia Kalvo i drugi. U tom periodu postaje dopisnica časopisa Trabajos y días, gde objavljuje svoje prve pesme, a takođe se interesovala za pozorište i glumila u nekoliko predstava. U leto 1948. godine, nakon završetka studija romske filologije, dobila je stipendiju za dalje studiranje u inostranstvu, gde je usavršila francuski jezik i upoznala se sa otvorenijim i kosmopolitskim društvom, da bi se potom preselila u Madrid i pripremala doktorsku disertaciju koju, međutim, nikada nije završila. Objavila je više od deset romana, tri zbirke kratkih priča, dve knjige dečje literature i nekoliko drama za pozorište i televiziju. Umrla je 23. jula 2000. godine u Madridu.

Karmen Martin Gajte prisustvo mladog profesora Pabla Klajna u životima glavnih junaka dočarava tako što svoje likove izvodi na pozornicu romana, pa oni sami, svojim rečima i postupcima, oživljavaju sliku jedne epohe. Stoga je dijalog izuzetno važan element ovog romana. Bilo da protagonisti dobrovoljno pristaju na sva pravila, ili bivaju prisilno integrisani, autorka ostaje iskreno zapitana da li će odluku o otporu sredini pratiti i snaga da u njoj istraju i da stvore sopstveni svet. Za roman Iza zavese Karmen Martin Gajte je dobila i nagradu „Nadal", a mnogi ga smatraju i njenim najboljim delom, te je, shodno tome, uvršćen u listu sto najboljih romana 20. veka na španskom jeziku, u izboru časopisa El Mundo.

Urednici emisije Tanja Mijović i Predrag Šarčević.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво