Sa beogradskih scena

26. Međunarodna tribina kompozitora

Snimak koncerta kojim je 5. oktobra 2017. godine otvorena 26. Međunarodna tribina kompozitora. Tom prilikom nastupili su Akademski hor Collegium Musicum pod upravom Dragane Jovanović, violista Saša Mirković i violončelista Srđan Sretenović.

Na početku ćete čuti kompoziciju Nataše Bogojević Oče premudri, Svetitelju Savo za hor i violončelo. Ovo je verzija istoimene kompozicije napisane za proslavu 15. Svetosavske akademije koju organizuje škola Sveti Sava, jedina srpska škola u Čikagu. Muzika je komponovana na stihove tropara Teodosija Hilandarca, po osmom glasu. Prema rečima autorke, osnovna ideja kompozicije bila je istraživanje mogućnosti sinteze melodija folklora, srpskog srednjovekovnog pojanja, kao i američkog minimalizma.

Sledi kompozicija Molitva za ženski hor Milane Stojadinović Milić koja je nastala 2016. godine na stihove Momčila Nastasijevića. Odmah potom čućete i ostvarenje Skriveno za ženski hor nemačke autorke Katarine Rot. Ovo delo zasniva se na dva suprotstavljena materijala: u osnovi prvog su sibilanti u različitim gradacijama boja i melodijske linije, dok drugi čine akordi sa osnovom velike sekunde. Takođe, Katarina Rot se poigravala masivnim horskim zukom, kao i efektima koji nastaju kada se taj zvuk naglo prekine.

Čućete i kompoziciju Spisak broj 1 za violu Zorana Erića, koju čini pet varijacija na Svitu broj 6 Johana Sebastijana Baha. Ove varijacije inspirisane su triptihom Vrt uživanja Hijeronimusa Boša, a svaka od njih vezana je za određeni detalj čudesnog Pakla, sa trećeg panela.

Na kraju emisije čućete ostvarenje pod nazivom Studija broj 4 za violu Draška Adžića. Kompozicija je rezultat softverske transformacije Bahove Svite u Es-duru za violončelo. Zvučnim zapisom odabranih motiva i odseka iz svakog stava svite kompozitor je manipulisao na takav način da dobijeni materijal asocira na sporu, ambijentalnu i kolorističku muziku autora kao što su Vilijam Basinski, Polin Oliveros i Brajan Ino.

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво