Vek harmonike

Slušaćete snimak sa koncerta Petera Katine, održanog 8. aprila 2018. godine u Budimpešti. Koncert je deo projekta „Harmonika i elektronika” tokom kojeg je umetnik održao resitale i u Bratislavi, Pragu i Prešovu.

Peter Katina je prethodno direktno inicirao i doprineo kreiranju novih kompozicija kroz seriju majstorskih radionica za kompozitore. Ovaj slovački harmonikaš i svetski poznati izvođač savremene muzike na koncertu u Budimpešti izveo je devet novih komada za harmoniku i višekanalnu elektroniku mladih čeških, mađarskih, poljskih i slovačkih kompozitora.

Peter Katina rođen je 1975. u mestu Topolčani, a trenutno živi u Košicama u Slovačkoj. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji Karl Nilsen u Danskoj 2001. godine, a postdiplomske stidije nastavio je u Bratislavi. Tokom studija više puta je bio laureat renomiranog takmičenja za harmonikaše pod nazivom Svetski kup, nakon čega su usledili brojni koncerti u zemlji i inostranstvu. Njegova specijalnost su savremene kompozicije slovačkih i skandinavskih autora, a kritika ga ocenjuje kao ambicioznog muzičara sa odličnom tehnikom i izrazitim osećajem za naglašavanje ritma, ali i umetnika koji je prepoznatljiv po atraktivnom stilu interpretacija i izuzetnoj ekspresiji.

U emisiji ćete moći da čujete kompozicije Tranzicija Jazona Kovača, Disanje Balinta Borata i Fraze Gergeja Gujaša, Uspavanka za Džona Jana Trojana, Magma za harmoniku i kibernetsku prirodu Miroslava Tota, Popuštanje za harmoniku i traku Mihala Janohe, kao i Zvuci iz leda Jiržija Lukeša.

Urednica Marija Vuković





Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво