Muzika sveta – Afrika mamas

Predstavićemo album „Sanjam” (Iphupho), južnoafričke grupe Afrika mamas, koji je u februaru 2018. godine objavila britanska diskografska kuća ARK mjuzik.

Ovaj sastav, koji neki nazivaju i sestrinstvom, osnovala je kantautorka, gitaristkinja i pedagog, Tu Nokve 1998. godine. Sada je to šestočlana vokalna grupa koju čine samohrane majke iz Durbana u Južnoj Africi. Na albumu Sanjam one pevaju o svom životu i proživljenim iskustvima.

Afrika mamas neguju tradicionalno pevanje Zulu kulture – izikatamija – koje su razvili rudari krajem 19. i početkom 20. veka. Kako im je muziciranje predstavljalo jedini vid zabave, pesme koje su izvodili vremenom su dobijale specifičan oblik i postajale deo tradicionalne muzike Južnoafričke Republike. Ovaj stil pevanja odlikuje se čvrstim i punim zvukom, usaglašenim harmonijama i izraženom emotivnom snagom. Na osnovama ove vokalne tradicije, koja je pretežno muška, Afrika mamas su stvorile originalne, društveno angažovane pesme o borbi žena u dominantno muškom svetu. One pevaju o svojim snovima, gradskoj vrevi, ali i pravljenju kolača i drugim elementima njihove svakodnevice. Albumom Sanjam pobile su stereotipe žena domaćica, i iskazale želju za edukacijom, ali i predstavljanjem umetnosti koja može da bude i zabava.

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво