Imaginarni pejzaži

Predstavljamo projekat „Istid” norveškog eksperimentalnog muzičara Herlifa Langasa koji je poznatiji po svom pseudonimu Northaunt. Treći deo ovog projekta objavila je italijanska kuća posvećena ambijentalnoj muzici Glacial Movements u februaru ove godine. Prvi i drugi deo trilogije „Istid” izdala je 2015. godine kanadska kuća Cyclic Law.

Herlif Langas stvara svoje dark ambijent kompozicije od 1996. godine, kombinujući dron, terenske zvuke prirode i elektronske saundskejpove. On je pre svega inspirisan prirodom Norveške i mestom čoveka kao dela prirodnog okruženja.

Projekat Istid je osmišljen kao akustička refleksija na moderni ljudski život i ono što on nosi - konfuziju, stres i buku. U tom pogledu, Langas je istraživao istoriju planete zemlje, sa posebnim fokusom na Ledeno doba i snagu leda da modeluje izgled zemlje kakvom je danas poznajemo. Sama reč Istid na norveškom označava Ledeno doba, a umetnik je pokušao da imaginira svet sastavljen od prirodnih zvuka, odnosno 'tišine' pre dolaska ljudi i njihove buke.

Kako je Herlif Langas istovremeno i fotograf, na albumu koji ćete čuti moguće je osetiti nešto od njegovog viđenja prirode oko nas - kao igre svetla i tame, odbljesaka lepote unutar za čoveka još uvek tajanstvenog i surovog prostora koji ga okružuje. U tom smislu Langas ne pokušava da iskaže utopijsko stapanje čoveka i prirode, već zadržava dozu skepse prema prožimanju, pitajući se da li je harmonija kojoj težimo ipak proizvod ljudske mašte i potrebe?

Urednica Ksenija Stevanović



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво