Gramofonija

Sergej Prokofjev: Aleksandar Nevski

Reprodukujemo snimak hora Ruske federacije i Državnog simfonijskog orkestra SSSR pod upravom Evgenija Svetlanova. Ploču je objavila produkcijska kuća Melodija 1968. godine.

Kantata Aleksandar Nevski je nastala iz muzike Sergeja Prokofjeva za istoimeni film Sergeja Ejzenštajna iz 1938. godine. Ovo kinematografsko ostvarenje je brzo steklo veliku popularnost, što je kompozitora nagnalo da napravi koncertnu verziju muzike iz filma i za razliku od uobičajenih svita nastalih ovim putem, autor se ipak odlučio za žanr kantate. Originalna partitura je bila sačinjena od dvadesetak segmenata koji su pisani imajući u vidu naročite tehnike snimanja u studiju, koje je Prokofjev razvio sa Ejnzenštajnom. Zbog toga je u koncertnu verziju kompozicije ušlo samo sedam delova originalne partiture koji su značajno izmenjeni i ponovo orkestrirani. Kantata nije zasnovana na folkloru ili muzici vremena u koje je smeštena radnja, već je autor savremenim sredstvima nastojao da dočara atmosferu 13. veka. Izvođenje Svetlanova je nastalo povodom tridesete godišnjice od premijere i do danas se smatra jednom od najuspešnijih interpretacija ovog ostvarenja.

Značajno je istaći da je ovaj snimak objavljen u više od deset verzija i to u čitavoj Evropi, a u SAD su čak dve kuće, koje su se bavile distribucijom Melodijinih zapisa, imale po jednu varijantu ove ploče u svojim katalozima. Među evropskim izdanjima, naročito se ističu oni koji su objavili Dojče gramofon u Nemačkoj i Le Chant du monde u Francuskoj.

Autor Milan Milojković
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво