Umetnik u rezonanci – Vilijam Basinski

U emisiji UMETNIK U REZONANCI moći ćete da čujete razgovor sa američkim kompozitorom Vilijamom Basinskim, koji su 11. jula 2017. u Beogradu vodili Sanja Kunjadić i Nemanja Mitrović.

Vilijam Basinski spada u formalno obrazovane muzičare pre svega u oblasti džez izvođaštva gde i leže njegovi umetnički počeci. Oduvek je bio zainteresovan za novi, drugačiji zvuk i načine komponovanja, te je u trenutku kada je postao poznat široj javnosti iza sebe imao već više od dvadeset godina rada na širokom polju eksperimentalne muzike. Ono što je nakon decenija čekanja dovelo do prepoznavanja njegovog rada kao relevantnog jeste album Disintegration Loops I koji je objavljen 2002. godine. S objavljivanjem ovog dela konačno je primećena njegova specifična tehnika izgradnje muzičkog tkiva na osnovu lupa. Od tog trenutka ne prestaje interesovanje za muziku Vilijama Basinskog, a njegova ostvarenja postaju važna referentna tačka svakog razmišljanja o ambijentalnoj elektronskoj muzici.

Tokom neformalne posete Beogradu, u pauzi između dva nastupa u okviru letnje evropske turneje, Basinski je razgovarao sa Sanjom Kunjadić i Nemanjom Mitrovićem o nekim od najinteresantnijih aspekata njegovog stvaralaštva: o kvalitetu samih lupova i načinu na koji oni prikazuju kreativnost raspadanja i kreativnost vremena samog; o prirodi vremena koje se pojavljuje u lupu, kao i o poreklu lupova i načinu na koji nađeni materijal postaje preoblikovan u jednu istinski autorsku tvorevinu. Takođe, bilo je reči i o orkestraciji serije Disintegration Loops i pitanjima šta jedna takva vrsta promene doprinosi izvornom konceptu njegovog dela. Bilo je reči i o saradnji sa Robertom Vilsonom na projektu Život i smrt Marine Abramović kao i o uvek prisutnom osećanju melanholije u celokupnom opusu Basinskog.

Autori: Sanja Kunjadić i Nemanja Mitrović
Montaža: Marija Šumarac



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво