Iz arhive Radio Beograda

Podsetićemo se koncerta koji je Beogradski gudački orkestar „Dušan Skovran” održao 18. oktobra 1992. godine, u okviru 24. BEMUS-a. Tom prilikom, na podijumu Kolarčeve zadužbine ansambl je predvodio dirigent Aleksandar Pavlović, a kao solistkinja je nastupila sopran Aleksandra Ivanović.

U hronikama BEMUS-a, koje su te godine objavljene u dnevnom listu „Politika” i nedeljniku „NIN”, kritičari su isticali da je nastup Aleksandre Ivanović doprineo repertoarskom osveženju festivala, kao i da je njena pojava na BEMUS-u 1992. godine imala značaj pravog umetničkog doživaljaja.

Beogradski gudački orkestar „Dušan Skovran” na ovom koncertu nastupio je u novom, podmlađenom sastavu. Izostanak nekih iskusnih muzičara, po rečima kritike, nije se osetio u znatnoj meri. Orkestar je disciplinovano i uigrano izveo Treću svitu za gudački orkestar iz zibrke Stare igre i arije Otorina Respigija. „Slivenost mekih i zaobljenih melodijskih linija, koloritna homogenost dinamičkih grupa i reljefnost dinamičkog plana interpretacije, obezbedile su spontanost i uverljivost ekspresije”", napisala je muzikološkinja Katarina Tomašević, 3. novembra 1992. godine za dnevni list „Politika”. Nakon Treće svite čućete kako su sopran Aleksandra Ivanović i Beogradski gudački orkestar „Dušan Skovran” izveli lirsku poemu za mecosopran i gudače pod nazivom Sumrak Otorina Respigija a potom i gudački kvartet Smrt i devojka Franca Šuberta, u aranžmanu Gustava Malera za gudački orkestar.

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво