Savremena srpska muzika

Dela Milice Đorđević

Milica Đorđević je rođena u Beogradu 1984. godine, a studije kompozicije završila je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Isidore Žebeljan. Profesionalno usavršavanje nastavila je u Strazburu, gde je završila specijalističke studije kompozicije na Konzervatorijumu u klasi Ivana Fedelea, a potom i u Parizu, gde je na institutu IRKAM pohađala studijski istraživački program elektronske i kompjuterske muzike i kompozicije. Poslediplomske studije 3. stepena je završila na Visokoj školi za muziku Hans Ajzler u Berlinu, u klasi Hanspetera Kiburca, a u ovom gradu ostala je da živi i posle završetka studija.

Učestvovala je na brojnim kursevima i festivalima u Mecu, Darmštatu, Blonaju, Amsterdamu i Apeldornu. Među priznanjima koje je ova umetnica osvojila treba svakako istaći nagradu fondacije Ernst fon Simens za 2016. godinu; zatim bijenalnu Belmont nagradu za savremenu muziku fondacija Froberg-Šnajder za 2015; nagradu Ministarstva kulture i Senata Berlina 2013; prvu nagradu na takmičenju Festivala u Lucernu 2013, kao i nagradu Nemačke muzičke kritike za najbolji kompakt disk, koji je ove godine osvojilo izdanje sa njenim kamernim delima. Upravo će muzika sa ovog albuma, u izdanju izdavačke kuće Wergo, ispuniti večerašnju emisiju.

Bilo da je reč o obimnim orkestarskim kompozicijama, poput ostvarenja Quicksliver, odnosno Živa, koju je prošle godine poručio Bavarski simfonijski orkestar, ili kamernih kompozicija koje čete večeras slušati, Milica Đorđević u svojim radovima pre svega ispituje odnos vremena i prostora, stvarajući zvučne strukture koje su stalno u pokretu, fluktuirajući od prozračnih pasaža, do gustih, izrazito eskpresivnih odseka.

Urednica emisije: Ivana Neimarević



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво