Knjiga za slušanje

Tahar Ben Želun: Brak iz zadovoljstva (20)

U emisiji KNjIGA ZA SLUŠANjE, koju Treći program realizuje u saradnji sa izdavačkom kućom Klio, tokom marta možete pratiti roman „Brak iz zadovoljstva” marokanskog pisca Tahara Ben Želuna, koji je 2016. godine objavio pariski izdavač Galimar. Knjigu je s francuskog jezika prevela Ljiljana Mirković. Čita Dejan Đurović.

Romansijer i pesnik Tahar Ben Želun rođen je krajem 1944. godine u Fesu, u Maroku. Piše na francuskom jeziku. Za roman Sveta noć (La Nuit sacrée, 1987), koji je preveden i na srpski, dobio je najveće francusko književno priznanje, nagradu Gonkur.

Radnja romana Brak iz zadovoljstva počinje u Maroku pedesetih godina prošlog veka, ali se, zapravo, bavi aktuelnim društvenim problemima, prvenstveno problemom rasizma. Amir, trgovac iz Fesa, svake godine poslovno putuje u Dakar. Tamo, prema islamskom običaju koji putnicima dozvoljava da tokom odsustvovanja od kuće ugovore privremeni brak, tzv. brak iz zadovoljstva, Amir sklapa takav brak „na određeno vreme” sa Nabu, prelepom crnkinjom iz naroda Pel. Ali, između njih se razvija istinska ljubav i Amir uzima Nabu za drugu suprugu i odvodi je sa sobom u Fes. Nabu, koja se suočava s ljubomorom prve, bele žene, ali i sa svakodnevnim rasizmom, fundamentalizmom i netolerancijom, ubrzo rađa blizance. Jedan dečak je beo, drugi crn, a njihove sudbine će se veoma razlikovati. Dok je beli blizanac savršeno integrisan, crno dete će postati žrtva boje svoje kože.

Urednik: Predrag Šarčević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво